Isolatiemateriaal
Polyurethaan is uitermate geschikt als isolatiemateriaal. Het heeft namelijk een fijne celstructuur met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde. Het is ook gemakkelijk aan te brengen in alle kieren en naden, zodat het materiaal naadloos aansluit op de ondergrond.
Het materiaal polyurethaan bestaat uit harde en zachte segmenten. De harde segmenten op zich vormen een hard en bros geheel. Het heeft de neiging om te kristalliseren. De zachte segmenten zouden zelf juist een zachte stroperige vloeistof geven. Door deze twee segmenten samen te voegen ontstaat er een goed isolatiemateriaal. Het materiaal is sterk en slijtvast, maar het kan tegelijkertijd ook buigzaam zijn.
Het materiaal wordt onder hoge druk ergens op gespoten. Dit kan onder andere aangebracht worden op wanden, vloeren en daken. Zodra het materiaal is aangebracht, is het vrijwel onmiddellijk uitgehard. Na een paar seconden krijgt het al zijn vaste vorm. Hierdoor neemt het aanbrengen van polyurethaan niet veel tijd in beslag.
Mengverhouding spuitisolatie
Polyurethaanschuim wordt gespoten aangebracht. Hiervoor worden twee chemische vloeibare stoffen gebruikt; pir (bestaande uit di-isocyanaat en polyol) en verharder. Door deze twee stoffen samen te voegen ontstaat er een stevige massa. Tijdens het uitharden van het materiaal komen giftige dampen vrij. Wanneer de juiste verhoudingen gebruikt worden harden deze materialen binnen enkele seconden uit en zorgen voor een perfecte afgedichte isolatie.
Wanneer de mengverhouding van de polyurethaan en de verharder niet 1:1 wordt gedaan, zal het langer duren voordat de spuitisolatie is uitgehard. Gedurende deze tijd zal het materiaal dampen af blijven geven die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.